LP radio România

30 mai 2015

Rusalii

   Duminica Rusaliilor sau Duminica Pogorârii Duhului Sfânt, mai este numită și Duminica Cincizecimii, pentru că a avut loc la cincizeci de zile de la Învierea lui Hristos.
   Rusaliile reprezintă, totodată, sărbătoarea întemeierii Bisericii creştine, pentru că, în aceeaşi zi, în urma cuvântării Sfântului Apostol Petru, s-au convertit la creştinism aproximativ 3.000 de oameni, care au alcătuit cea dintâi comunitate creştină din Ierusalim, nucleul Bisericii de mai târziu.

Obiceiuri religioase 

   După terminarea slujbei religioase, preotul iese cu credincioșii în câmp pentru a sfinți apa folosită la stropitul semănăturilor, iar oamenii împodobesc mormintele cu flori și frunze verzi. Rudele celor decedați dau de pomană în cimitire.

Mituri populare 

   Rusaliile sunt cunoscute sub nume diferite: iele, zâne, soimane, milostive, doamne, impărătesele-văzduhului, ursoaice, etc. Se spune că Rusaliile aduceau tot felul de boli oamenilor şi că umblă îmbrăcate în alb, dansează în văzduh şi caută locuri neumblate. Locurile unde au jucat, rămân arse şi neroditoare...
   Dacă în noaptea de Rusalii vei dormi sub cerul liber sau dacă te vei duce la fântână, vei cădea sub puterea ielelor. La sate în special, se păstrează tradiția ca în această zi să se ducă la biserică spre sfințire crengi de tei și de nuc, acestea simbolizând limbile de foc ale puterii Sfântului Duh, care s-au pogorât peste Sfinții Apostoli. Crenguțele se agață apoi la streașina caselor sau la icoane. Se spune că acestea te vor apăra de cele rele.
   Ramurile de tei folosite la Rusalii sunt păstrate peste vară pentru a putea fi folosite în practicile de alungare a furtunilor și a grindinii. Preoții și sătenii ies pe câmp în a ziua a doua de Rusalii pentru a sfinți apa și a stropi câmpul, crezându-se că, astfel, nu va bate grindina.

Tradiții 

   Jocul Călușarilor, dans ritual care vine de la săritul peste foc pentru a scăpa de iele. Dansul Călușarilor este cunoscut ca fiind singurul leac pentru vindecarea unui suflet care a privit dansul ielelor, iar acestea i-au luat mințile.
   Ielele sunt făpturi feminine supranaturale din mitologia românească, foarte răspândite în superstiții, cărora nu li se poate stabili însă un profil precis, din cauza inconsecvenței folclorului; totuși, forma mitologică preferată este a unor fecioare zănatice, cu mare forță de seducție și cu puteri magice, cumulând atributele Nimfelor, Naiadelor, Driadelor, întrucâtva și a Sirenelor. Se sugerează ca ar fi posibil ca in trecut sa fi fost preotesele unei zeități dacice.

                                                                   Mondomistere 2015

Sursa materialului:  www.fanatik.ro      http://ro.wikipedia.org/   ,  http://www.gandul.info/  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentarii