LP radio România

27 mai 2015

Misterul Planetei Ceres

   Ceres (denumire completă: 1 Ceres) este o planetă pitică aflată în centura de asteroizi aflată între orbitele planetelor Marte și Jupiter.
   Clasificarea lui Ceres a fost schimbată de mai multe ori. După descoperirea sa, Ceres a fost considerat planetă, dar după aceea a fost reclasificat ca asteroid rămânând așa peste 150 de ani. Pe 24 august 2006, în urma unei rezoluții a Uniunii Astronomice Internaționale în care a fost schimbată definiția termenului de planetă, Ceres a primit statutul de planetă pitică.Ceres a fost primul obiect descoperit din centura de asteroizi, din această cauză primind prefixul 1. Este considerat ca fiind cel mai mare asteroid din sistemul solar. Prima sa observare a avut loc la 1 ianuarie 1801 în Palermo (Sicilia) și îi aparține lui Giuseppe Piazzi. Inițial a fost numit Ceres Ferdinandea, după personajul mitologic Ceres (zeița romană a plantelor și a iubirii materne) și după numele regelui Ferdinand al III-lea al Siciliei (cunoscut și ca Ferdinand al IV-lea al Neapolelui sau Ferdinand I al celor două Sicilii).Ceres are un diametru polar de aproximativ 975.6 ± 1.8 km și o masă de 9,43 ± 0,07×1020 kg și este din ambele puncte de vedere cel mai mare obiect din centura principală. Masa lui reprezintă aproximativ 40% din masa totală evaluată a tuturor asteroizilor din Sistemul Solar. În comparație cu Luna el are însă o masă de numai 40%.
 
NASA a trimis spre Ceres sonda Dawn, în cadrul unei misiuni cu un buget de 473 de milioane de dolari, în scopul de a verifica ipotezele privind originea acestui corp cosmic. Una dintre aceste ipoteze susține că această planetă pitică ar fi de fapt un embrion planetar bogat în apă, o relicvă rămasă de la formarea sistemului nostru solar în urmă cu 4,5 miliarde de ani.
   Aflată pe orbită în jurul lui Ceres din 6 martie, la capătul unui drum de 7 ani și jumătate prin spațiu, sonda Dawn și-a concentrat aparatele de la bord asupra a două pete strălucitoare de la suprafața planetei pitice în căutarea informațiilor despre identitatea chimică și fizică a acestui corp cosmic.
   Ceres se află la 414 milioane de kilometri față de Soare și are nevoie de 4,61 de ani tereștri pentru a-și încheia mișcarea de revoluție. Cu un diametru de aproximativ 950 de kilometri, acest planetoid este cel mai mare obiect din centura de asteroizi — suficient de masiv pentru ca sub influența gravitației să capete forma sferică.
 
Sonda spaţială Dawn, aflată pe orbita planetei pitice Ceres de pe 6 martie, a realizat o fotografie care i-a lăsat fără explicaţii pe oamenii de ştiinţă.Imaginea de înaltă rezoluţie făcută publică de NASA a fost suprinsă de sonda spaţială Dawn în timp ce orbita la mai bine de 7.200 de kilometri deasupra suprafeţei planetei.În fotografie este vizibil un grup de pete sclipitoare pe suprafaţa planetei pitice Ceres.
   Specialiştii NASA estimează că craterul unde au fost surprinse petele sclipitoare are un diametru de aproape 92 de kilometri.Oamenii de ştiinţă cunosc fenomenul încă din anul 2004, când telescopul Hubble a surprins o serie de imagini ale planetei Ceres. Odată cu creşterea rezoluţiei fotografiilor a crescut însă şi curiozitatea acestora.
 
   Teoriile actuale explică existenţa acestor pete strălucitoare ca fiind gheaţă, cel mai probabil scoasă la suprafaţă de impactul cu un alt corp ceresc, existenţa în acel perimetru a unui vulcan de gheaţă sau gheizer şi existenţa unor depozite de sare în acel crater.NASA menţionează că dacă Ceres ar fi alcătuită doar în proporţie de 25% din apă volumul acesteia ar fi mai mare decât cel care poate fi găsit pe Pământ.
   Planeta Ceres rămâne în continuare plină de surprinzătoare mistere !

Sursa materialului: wikipedia .descopera.ro , agerpres


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentarii