LP radio România

27 decembrie 2011

,, Cine esti Mos Craciun ?”                                                                         
   D e unde ai venit si de ce ai fost asociat cu sarbatorile nasterii lui Iisus Hristos ? Este adevarat ca multi dintre domneavoastra nu va-ti intrebat ?

   I n primul rand trebuie spus despre Iisus Hristos ca  zamislirea Lui nu este ceva obisnuit,omenesc,ea fiind lucrarea lui Dumnezeu  care prin conlucrarea cu o fiinta omenesca- Fecioara Maria  si-a desevarsit mareata Creatie !

   Se stie ca nasterea Sa a fost prorocita de magi,iar acestia au venit in intampinarea Sa la locul nastereii Sale aducand cu ei diverse daruri . Oare aceste daruri sa fie asociate cu Mos Craciun ? De unde pana unde , ca n-am cunostinta ca pe vre-unul dintre magi sa-l  cheme Mos Craciun ! Este adevarat ca este cea mai frumoasa dintre sarbatorile crestine,este sarbatoarea care ne face pe toti crestinii mai buni si mai darnici decat suntem de obicei,dar revin cu intrebarea : de unde vi tu Mos Craciun ?

   Mos Craciun sau Santa Claus  care este pronuntia in engeza din daneza a  Sfantului Nicolae care cel putin la noi ,in Romania  este crestineste vorbind aparte de Mos Craciun si sa zicem ca suntem mai norocosi, pentru ca in luna decembrie primim cadouri si de la Mos Nicolae,dar si de la Mos Craciun ? Mos Craciun este tot una cu Mos Nicolae?- care este de fapt Sfantul Nicolae,de la care tehnic vorbind a inceput toata aceasta fericita luna a cadourilor ?
   Dar sa revin la Mos Craciun si sa spun ca prima aparitie a sa coincide cu anul 1860,deci in secolul XIX,cu foarte mult timp dupa nasterea Lui Iisus Hristos , iar prima sa aparitie intr-un document ar fi intr-un cotidian american- Harper's Illustrated !
Ar fi multe de spus despre locul nasterii lui Mos Craciun dar asa ca o standardizare mitologica universal acceptata de ce-i care vom ramane copiilasi doar pentru o clipa intr-o luna dintr-un an si ne bucuram de acest mos imaginar,dar daca nu-i imaginar si el exista,unii afirma chiar ca l-au vazut cu ochii lor chiar nu mai stiu ce sa cred,asta-i chiar un adevarat mondo mister  care starneste si va starni adevarate polemici, deci cum spuneam, Mos Craciun  ar traii in dreptul paralelei 66 in Finlanda !
   In incheiere nu pot decat sa spun ca atunci cand voi fi pensionar,o sa organizez o expeditie pentru  dezlegarea acestui adevarat mister !

                                                                       o.c.emilian
    Si sa nu uit :
                           Sarbatori Fericite !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentarii