30 noiembrie 2013

Ziua Nationala A Romaniei si implicarea masonica

Scurt istoric

   Ziua națională a României a fost între 1866-1947 ziua de 10 mai, apoi, între 1948-1989 ziua de 23 august. Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de președintele Ion Iliescu și publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, ziua de 1 decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România. Această prevedere a fost reluată de Constituția României din 1991, articolul 12, alineatul 2. Opoziția anticomunistă din România a pledat în 1990 pentru adoptarea zilei de 22 decembrie drept sărbătoare națională, fapt consemnat în stenogramele dezbaterilor parlamentare.

Rolul masonic

   Istoria naţională a României recunoaşte şi atestă implicarea masonilor atât în Unirea de la 1859, sub Alexandru Ioan Cuza, cât şi în cea de la 1 decembrie 1918. Importante sunt cuvintele rostite de directorul Centrului Naţional de Studii Francmasonice, Horia Nestorescu-Bălceşti: "Românii datorează ideilor francmasonice şi francmasonilor făurirea României moderne, a independenţei, aRegatului, a Statului naţional unitar şi suveran".
   Făuritorii Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 au fost,alături de bravii soldaţi, şi oamenii politici ai vremii, francmasoni. PreşedinteleConsiliului de Miniştri din acea perioadă, Alexandru Vaida Voievod, şi NicolaeTitulescu sunt unii dintre ei. Primul a citit, la 1918, în Parlamentul de la Budapesta, ca reprezentant al românilor din Transilvania, citeşte, Declaraţiade valorificare a dreptului de autodeterminare al Naţiunii Române. A fost ales de Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918, membru în Consiliul Dirigent al Transilvaniei şi membru al delegaţiei care a prezentatregelui Ferdinand I Actul Unirii. Cei doi au făcut parte din delegaţia românăla Conferinţa de Pace de la Paris 1919. Vaida Voievod a solicitat primirea în Loja intelectuală "Ernest Renan" în primele luni ale anului 1919. După ce Brătianu a semnat în numele României, la 28 iunie 1919, Tratatul de Pace cu Germania, în Galeria oglinzilor din castelul de la Versailles, a revenit în ţară, unde, la 7 iulie 1919, a fost audiat în vederea iniţierii care a avut loc la 4 august. În calitatea lui de membru al Marelui Orient, Vaida a avut prilejul să trateze cu Clemenceau şi cu George Lloyd, ei însişi masoni, în cu totul alte condiţii decât Ionel Brătianu. Potrivit diplomatului Viorel Virgil Tilea (nepotul lui Ioan Raţiu, preşedintele Partidului Naţional Român), apreciacă „Alexandru Vaida-Voevod a ştiut să construiască pretenţiilor noastre o bază armonizată cu interesele Aliaţilor, izbutind să câştige României, în scurt timp, locul şi rolul cel mai important între toate statele Europei Centrale şiOrientale”.
   Cu ocazia Zilei Naţionale, Marea Lojă Naţională din România a organizat câteva manifestări culturale. Marţi, a avut loc un concert de muzică clasică românească susţinut de Corul şi Orchestra Teatrului Naţional de Operetă “Ion Dacian”, simpozionul cu tema "Rolul elitelor intelectuale în progresul României", organizat în Aula Bibliotecii Academiei Române, unde au cuvântat Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române, urmat de conferenţiarii :Radu Bălăbescu – Marele Maestru al MLNR, Gabriel Drăguşin, Adrian Dobre, Radu Comănescu şi Cornel Vişoianu, Mare Maestru – Adjunct al MLNR. Pe lângă aceste două evenimente, a fost organizată şi o ţinută ritualică festivă.

Arc masonic in timp

...Evenimentul, punct de rascruce in decizia lui Horea de-a porni rascoala impotriva asupritorilor maghiari ai romanimii din Transilvania, s-a petrecut in ziua de 23 februarie 1783… Se stie ca, declansata cu consimtamantului "dragutului de imparat", rascoala a fost inabusita de trupele austriece din ordinul aceluiasi Iosif al II-lea. Important insa, din unghiul acestei scurte istorii, e faptul ca discursul lui Horea are un continut de esenta masonica, dupa cum se confirma si "substratul politic de esenta masonica pentru ceea ce s-a petrecut in Ardeal cu doi ani inainte" - afirmatie facuta de autorul articolului "Frates de cruce" publicat in nr. 5 din august 1786 al revistei vienezeProvinzialnachrichten aus den k.k. Staaten.
   
   Ca sa nu mai vorbim de faptul ca, tot intr-o publicatie a vremii, apare o efigie a luptatorului ardelean gardata de inscriptia circulara: Horea Rex Daciae… Ideea unei posibile unificari a teritoriilor locuite de populatiile etnic majoritare este, categoric, de sorginte masonica: o vom gasi, ca tema de baza, in ampla monografie a lui Balcescu despre Mihai Viteazul; si tot aceasta idee, intr-o acceptie mai larga, prefigureaza din departe principiul nationalitatilor care va orienta lucrarile Conferintei de pace de la Paris si, intre altele, va impune - ca realitate statala (auto)constituita - Romania Mare.In acest arc de timp se petrec, insa, cateva lucruri/lucrari determinante pentru inceputurile Franc-Masoneriei in Tarile Romane: astfel, la 1734 ia fiinta Loja de Galati; pentru ca, un an mai tarziu, sa se constituie, la Iasi, Loja "Moldova" - al carei prim Maestru Venerabil ar fi fost, pare-se, chiar domnitorul fanariot Constantin Mavrocordat.
   
Este aproape de necontestat ideea ca masoneria este la baza infiintarii statului roman prin izvoarele istoriei.Trebuie sa recunoastem ca fara interesele masonilor in zona ar fi fost imposibila realizarea infiintarii statului Roman.
   Cu ocazia acestei marete sarbatori le dorim din suflet un sincer ,,La multi ani"" tuturor romanilor indiferent pe ca meleaguri se afla si sa fie mandrii ca sunt romani si suntem romani,nu dintr-o intamplare ci pentru ca am fost romani din de la inceputurile civilizatiei si pana acum,atata doar ca au fost meschine interese sa nu constientizam asta(n.a)
                                                                                                          Black Sirius

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariu